Weerstand bestaat niet?!

Gepubliceerd op 3 april 2018 om 11:44

Uit bed komen, opruimen, was opvouwen, moeilijk telefoontje plegen, op de fiets de kinderen naar school brengen, sporten. Ik ben zo iemand die dagelijks de strijd aanbind met weerstand. Liever pak ik de auto, laat ik de was nog een dagje liggen en stel ik dat telefoontje uit.

Al weer een tijd geleden zat ik in een training over oplossingsgerichte coaching en deed mijn beklag over weerstand. En over hoe ook cliënten daarmee worstelen. De dame die de training gaf, in haar werkveld een bekende naam, reageerde met de stelling dat weerstand niet bestaat!

“Pardon?”, zei ik. "Zou u dat nog een keer willen herhalen?”

“Weerstand bestaat niet.”
“Hoezo, weerstand bestaat niet???”
Het wilde er niet in. Er zat zogezegd wat weerstand op mijn bereidheid te geloven dat weerstand niet bestaat. Ik lag namelijk dagelijks met mijn weerstand overhoop.
Maar na een half uur wat onderbouwde ‘welles, nietes’ over en weer, begon er een kwartje te vallen.
We voelen wel weerstand. De weerstand lijkt echt. Maar eigenlijk gaat het over de behoefte die er onder zit. Die is interessant. Daar kan je mee werken. Daar zit de te behalen winst.

Weerstand? Wat is je behoefte?

Als ik kijk naar mijn eigen weerstanden, kom ik vaak uit op de behoefte aan meer tijd, rust en ruimte voor mezelf. Tegenwoordig wanneer ik weerstand ervaar, graaf ik wat dieper. Ik ga op zoek naar de behoefte. Kijk of ik daaraan tegemoet kan komen. En inderdaad, dan wordt het echt makkelijker om te bewegen.

Voor kinderen is dat niet anders.

“Ik heb geen zin in ballet, ik ben moe.” “Ik wil niet douchen.”
Stuit je op weerstand bij je kind, probeer te ontdekken wat de behoefte achter de weerstand is. Elk weekend weer gedoe over ballet? Misschien sport je kind liever door de week, heeft het behoefte aan weekenden zonder verplichtingen. Blijft kamer opruimen een ding, misschien heeft je kind behoefte aan inzicht waar het de spullen kan laten of aan structuur of gezelschap. Gezeur over douchen? Misschien heeft je kind behoefte aan overzicht, planning of juist aan eigen keus. “Jij doucht op dinsdag, donderdag en zaterdag en je mag zelf kiezen of je dat ’s morgens of ’s avond doet.”

Het loont om je bewust te zijn van je eigen behoeften en die van je kinderen.

Neem ze serieus, ben creatief in het tegemoet komen van deze behoeften. En zeg weerstand vaarwel!